Portal do Governo Brasileiro
BDPA - Bases de Dados da Pesquisa Agropecuária Embrapa
 






Acesso ao texto completo restrito à biblioteca da Embrapa Agrobiologia. Para informações adicionais entre em contato com cnpab.biblioteca@embrapa.br.
Registro Completo
Biblioteca(s):  Embrapa Agrobiologia.
Data corrente:  09/06/2021
Data da última atualização:  09/06/2021
Tipo da produção científica:  Artigo em Periódico Indexado
Autoria:  OLIVEIRA, R. E. de; ENGEL, V. L.; LOIOLA, P. de P.; MORAES, L. F. D. de; VISMARA, E. de S.
Afiliação:  RENATAE VANGELISTA DE OLIVEIRA, UFSCAR; VERA LEX ENGEL, UNESP BOTUCATU; PRISCILLA DE PAULA LOIOLA, UNESP RIO CLARO; LUIZ FERNANDO DUARTE DE MORAES, CNPAB; EDGAR DE SOUZA VISMARA, UFPR.
Título:  Top 10 indicators for evaluating restoration trajectories in the Brazilian Atlantic Forest .
Ano de publicação:  2021
Fonte/Imprenta:  Ecological Indicators, v 127, 107652, 2021.
ISSN:  1470-160X
DOI:  https://doi.org/10.1016/j.ecolind.2021.107652
Idioma:  Inglês
Conteúdo:  Considering that ecosystem restoration is a long-term process, the evaluation of each stage of its trajectory may allow us to predict the success of the restoration goals. Given that there are plenty of indicators in the scientific literature for measuring restoration success, and there are stakeholders which are the key actors of restoration, our aim was to determine a common and simple set of indicators ranked by stakeholders for evaluating the restoration trajectory. We selected 52 indicators for monitoring high-diversity forest restoration projects in the Brazilian Atlantic Forest and organized them into six categories: (1) physical and structural, (2) composition/biodiversity, (3) environmental services, (4) ecological processes, (5) economic and (6) social. We sent questionnaires to stakeholders from five Brazilian states, who evaluated these indicators (with rates ranging from 0 to 3, where 0 = not important or should not be considered; 1 = low importance; 2 = important; and 3 = very important, considering four time-stages throughout the process (2?3, 3?10, 10?50 and > 50 years). Based on this assessment, we ranked the indicators and tested whether the importance of the categories changed between them and over time. We present the ?top ten? indicators (with the ten highest grades) for each stage, selected, and ranked by practitioners, that can be used to evaluate restoration projects and provide guidance for restoration policies. In the initial stage, from 2 to 3 year... Mostrar Tudo
Palavras-Chave:  Ranking Monitoring; Success.
Thesaurus Nal:  Forest restoration; Stakeholders.
Categoria do assunto:  K Ciência Florestal e Produtos de Origem Vegetal
Marc:  Mostrar Marc Completo
Registro original:  Embrapa Agrobiologia (CNPAB)
Biblioteca ID Origem Tipo/Formato Classificação Cutter Registro Volume Status URL
CNPAB41740 - 1UPCAP - DD
Voltar






Registro Completo

Biblioteca(s):  Embrapa Semiárido.
Data corrente:  12/01/2017
Data da última atualização:  10/11/2023
Tipo da produção científica:  Resumo em Anais de Congresso
Autoria:  PONZZES-GOMES, C. M. P. B. S.; ROCHA, K. K. R.; PEREIRA, G. E.; SOARES, M. A.; QUEROL, A.; ROSA, C. A.
Afiliação:  Camila M. P. B. S. de Ponzzes-Gomes, State University of Feira de Santana, Feira de Santana, Brazil; Kamila K. R. Rocha, Federal University of Sergipe, São Cristóvão, Brazil; GIULIANO ELIAS PEREIRA, CNPUV / CPATSA; Marco Aurélio Soares, Institute of Agrochemistry and Food Technology, Valencia, Spain; Amparo Querol, nstitute of Agrochemistry and Food Technology, Valencia, Spain; Carlos Augusto Rosa, Federal University of Minas Gerais, Belo Horizonte, Brazil.
Título:  Saccharomyces cerevisiae and non-Saccharomyces isolated from fermented must of grapes produced in the São Francisco Valley, Brazil.
Ano de publicação:  2016
Fonte/Imprenta:  In: INTERNATIONAL SYMPOSIUM ON TROPICAL WINES, 5., 2016, Petrolina. Book of abstracts... Petrolina: Embrapa Semiárido, 2016.
Páginas:  p. 60.
Idioma:  Inglês
Conteúdo:  The aim of this work was to select S. cerevisiae indigenous strains and non-Saccharomyces yeasts isolated in the must fermented of five varieties of grapes (Vitis vinifera L.) farmed in the São Francisco Valley (VSF).
Palavras-Chave:  Mosto fermentado de uvas; Vale do São Francisco.
Thesagro:  Uva.
Thesaurus NAL:  Grapes.
Categoria do assunto:  F Plantas e Produtos de Origem Vegetal
URL:  https://ainfo.cnptia.embrapa.br/digital/bitstream/item/156634/1/Giuliano-1.pdf
Marc:  Mostrar Marc Completo
Registro original:  Embrapa Semiárido (CPATSA)
Biblioteca ID Origem Tipo/Formato Classificação Cutter Registro Volume Status
CPATSA56285 - 1UMTRA - DD
Fechar
Expressão de busca inválida. Verifique!!!
 
 

Embrapa
Todos os direitos reservados, conforme Lei n° 9.610
Política de Privacidade
Área Restrita

Embrapa Agricultura Digital
Av. André Tosello, 209 - Barão Geraldo
Caixa Postal 6041- 13083-886 - Campinas, SP
SAC: https://www.embrapa.br/fale-conosco

Valid HTML 4.01 Transitional